joi, 8 mai 2014

Familii olfactive

                 Parfumurile pot fi grupate în diferite familii olfactice, pe teme sau acorduri, ale acestor parfumiri.

           Florale: Parfumuri care sunt dominate de esența unei sau mai multor flori. Când se utilizează o singură floare parfumurile se numesc soliflore (ca de exemplu parfumulDiorissimo al lui Christian Dior pe bază de lacramioare).
        Chypre: Parfumuri produse pe un amestec de bergamote, mușchi de stejar, patchiouli, și labdanum. Această familie de parfumuri și-a căpătat denumirea de la parfumul cu același nume creat de François Coty 
          Aldehidice: Parfumuri care incorporează o familie de substanțe chimice cunoscute sub numele de aldehide. Chanel No 5 creat de Ernest Beaux în 1921 a fost primul parfum aldehidic. Alte parfumuri aldehidice sunt Je Reviens și Arpège. Caracteristica parfumurilor aldehidice o constituie nota lor "picantă" produsă de substanțe ca Aldehida C12 MNA
          Fougère (Ferigă): Parfumuri cu o bază de Lavanda, cumarin și mușchi de stejar. Această familie este numită după parfumul Fougère Royale produs de Houbingat primul care a utilizat această bază. Multe parfumuri masculine fac parte din această familie, care este caracterizată prin mirosuri erbacee sau lemnoase.  
          Piele: O familie de parfumuri care combină esențe de miere tutun, lemn, și gudron de lemn, cu un miros care se aseamănă cu cel de piele. 
        Lemnoase: Parfumuri în care domină esențele lemnoase, în mod tipic de lemn de santal sau decedru Paciuli, cu mirosul său de camfor este utilizat frecvent în aceste parfumuri.  
          Orientale or ambru: O clasă răspândită de parfumuri combină esența de vanilie sau alte esențe de natură animală cu esențe florale sau lemnoase. Parfumul mai poate conține uleiuri de camfor și rasini 
           Citrice: O familie veche de parfumuri care, până de curând, consta în special din ape de colonie "răcoritoare" datorită tenacității reduse a esențelor citrice. Producerea de noi compuși aromatici a permis crearea unor parfumuri care utilizează cu precădere esențe citrice.
  
                                                      "1.000 de parfumuri”, Octavian Coifan, Editura Curtea Veche, 2003 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu